آیا بریتانیا افغان‌هایی را که در کودکی به این کشور پناه برده اند به کابل بازمی‌گرداند؟

دادگاه تجدیدنظر بریتانیا اخیرا با صدور حکمی، دست دولت این کشور را برای بازگردندان (دیپورت) پناهجویان افغانی که مورد (کیس) درخواست پناهندگیشان رد شده است باز می‌گذارد. این تصمیم به ویژه از این جهت که قرار است در مورد پناهجویانی که در کودکی به بریتانیا آمده‌‌اند و پس از گذشت چند سال موفق به اخذ پناهندگی از این کشور نشده‌اند، نگرانی سازمان‌های مدافع حقوق مهاجران را برانگیخته است.
به گزارش ایندپندنت این حکم در حالی صادر شده است که در ماه اوت سال ۲۰۱۵، دادگاه دیگری امکان بازگرداندن پناهجویان به افغانستان را به دلیل خطرات ناشی از فعالیت‌های گسترده طالبان و داعش در این کشور، محدود کرده بود. به این ترتیب، ترزا می، وزیر کشور بریتانیا در برابر حقوقدانان و گروه‌های مدافع حقوق پناهجویان یک پیروزی مهم به دست آورده است

.
«دفتر تحقیقات روزنامه نگاری بریتانیا» به اسنادی دست یافته که نشان می‌دهد دولت افغانستان از بریتانیا خواسته است تا پناهجویان افغان را به کشورشان بازنگرداند.
در سال گذشته گروهی از پناهجویان افغان نسبت به دستور وزارت کشور بریتانیا نسبت به ترک خاک این کشور به مراجع قضایی شکایت کردند. در میان این افراد یک کودک (با نام مستعار ه ن) حضور داشت که در سال ۲۰۰۷، زمانی که ۱۴ ساله بوده، بدون همراه به بریتانیا پناهنده شده بود. دادگاه بدوی، با خطرناک توصیف کردن شرایط افغانستان، به نفع پناهجویان حکم داده بود. با این حال دادگاه تجدیدنظر با نقض رای مرجع قضایی اولیه در حکم خود آورده است: «با اینکه برخی مناطق افغانستان امن نیستند اما کابل برای بازگرداندن این پناهجویان به اندازه کافی امنیت دارد.»
به گزارش ایندیپندنت، توفیق حسین، وکیل کودک افغان نسبت به این رای اعتراض کرده و به این ترتیب دستور موقت لغو پروازهای اخراج پناهجویان افغان از بریتانیا را از دستگاه قضایی این کشور گرفته است. با این حال، وی نسبت به قطع روند بازگرداندن پناهجویان افغان به کشورشان، خوشبین نیست. آقای حسین در اینباره گفته است:« شکی در این نیست که وزارت کشور بریتانیا از این پس می تواند پناهجویان را به افغانستان بازگرداند. آن‌ها برای پرکردن هواپیماها به مقصد افغانستان مصمم هستند؛ این کار را قبلا هم انجام داده اند.» وی با اشاره به گسترش فعالیت‌های طالبان و داعش در افغانستان، می‌گوید: «این شرایط نشان می‌دهد که درگیری‌های مسلحانه داخلی کاهش نیافته و فضا برای بازگشت پناهجویان مساعد نیست. ما مبارزه برای [احقاق حقوق] موکلانمان را رها نخواهیم کرد.»
سیدحسین عالمی بلخی، وزیر امور مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان نگرانی شدید خود را از بازگرداندن شهروندان افغانستانی که در کودکی به بریتانیا رفته‌اند، ابراز کرده و گفته است: «افرادی که سال‌ها در بریتانیا زندگی کرده اند و حالا ۱۸ سال [یا بیشتر] دارند، به کلی با شرایط و چالش‌های افغانستان بیگانه هستند و همین امر می‌تواند مشکل آفرین باشد. بریتانیا باید حق پناهندگی این افراد را تضمین کند.»
تصمیم قضایی دادگاه تجدیدنظر بریتانیا درباره بازگرداندن مهاجران افغان در حالی صادر شده که سازمان ملل متحد اخیرا اعلام کرده است در سال ۲۰۱۵ خشونت‌ها در افغانستان منجر به مرگ ۳۵۴۵ غیرنظامی و زخمی شدن ۷۴۵۷ تن دیگر شده است
euronews.

نظرات